1 Inhoud

 7 Gecorrigeerde onderzoeksvraag & hypothese

 13 Literatuuropgave

 2 Samenvatting

 8 Werkwijze

 14 Bijlage I: Procesverslag

 3 Inleiding

 9 Resultatenverwerking

 15 Bijlage II: Resultaten

 4 Theorie

 10 Bevindingen en conclusies

 16/17 Bijlage III / IV: De MidiCar en De RPM

 5 Onderzoeksvraag & Hypothese

 11 Discussie

 6 Voorexperimenten

 12 Verbeterd vervolgexperiment


12. Verbeterd vervolg experiment

Mochten wij nog een vervolg experiment doen of mocht iemand anders nog geïnteresseerd zijn in een soortgelijk experiment dan is hier een verbeterde opzet a.d.h.v. onze ervaringen en discussie.

  1. Zaadjes ontkiemen: in natte watten leggen met ‘ontkiempunt’ naar beneden, zodat startwortel recht is. Afhankelijk van de temperatuur ongeveer 2 dagen van te voren.
  2. Als zaadjes ontkiemd zijn met ‘pikkie’ naar beneden planten in de zeer fijn gezeefde tuinaarde in het experimenteerbakje. Wanneer dit één dag voor het experiment wordt uitgevoerd is men ervan verzekerd dat de wortel recht naar beneden groeit bij aanvang van het experiment. Er moet gezorgd worden voor genoeg zaadjes per experiment.
  3. De bakjes moeten op de dag van het experiment 24 uur op hun kant draaien (zie werkwijze) in de MidiCar bij 30 °C en er dan uitgegraven worden. Hierdoor zullen de wortels niet te lang zijn gegroeid. Er moet ook gedacht worden aan een testgroep.
  4. Vervolgens moeten de plantjes met beleid uitgegraven en gefotografeerd worden, waarbij belangrijk is dat de ligging t.o.v. de G-vector behouden blijft. Voor een sneller, doch minder mooi, resultaat kunnen de zaadjes gekopieerd worden met behulp van een glasplaat en een zwarte achtergrond. Vergroten is dan ook heel makkelijk.
  5. Dit experiment kan bij verschillende versnellingen worden uitgevoerd. Eventueel kan er aan de temperatuur gesleuteld worden voor een meer of minder gravitropische reactie.

    Go to the INDEX page